Behandlingscenter Tjele Svanegården er en del af hjertestarter.dk - hjertestarternetværket

Følg os her:

 

  Få vores nyheder på mail
     
  Få nyheder fra centrene, info mm. på Facebook
     
  Følg vores dagligdag med mere på vores blog
     

Blandingsmisbrug - Misbrug af forskellige stoffer kan udvikle sig farligt

 

Blandingsafhængighed kan udvikle sig farligt, hvis man blander alkohol og stoffer på må og få.

 

Misbrug af forskellige stoffer kaldes også blandingsafhængighed eller blandingsmisbrug, og det er et fænomen, vi oplever i stadig stigende omfang.

 

Op til otte ud af ti patienter på Tjele Tågelund blander eller har blandet alkohol med andre stemningsændrende stoffer. Mange blander alkohol og receptpligtig medicin, enten sovemedicin eller beroligende medicin, men blanding af alkohol og hash er heller ikke usædvanligt. For kokainafhængige udgør alkohol også ofte en stor del af problemet. For langt de fleste er der tale om en blanding af to stoffer. Med andre ord er der tale om et blandingsmisbrug.

 

Unge og yngre patienter har dog ofte forsøgt sig med at blande forskellige stoffer på kryds og tværs for at opnå den størst mulige effekt i en sådan grad, at nogle ender i en multiafhængighed. 

 

Det er meget risikabelt, for dels påvirker stoffer hinanden, og dels kan det være svært at mærke, hvornår de enkelte midler virker.

 

Kokain bruges for at holde sig vågen og i gang, samtidig kan man drikke utrolig meget uden at mærke rusen. Er det svært at komme ned på jorden igen, bruges sløvende stoffer som f.eks. hash. Blander man således lidt på kryds og tværs, er risikoen for at dø af det overhængende til stede. Blandingsmisbrug kan i den grad udvikle sig farligt og somme tider helt uventet.

 

Behandling for blandingsmisbrug

Når et misbrug af forskellige stoffer skal behandles, skal begge stoffer behandles samtidigt af hensyn til et at få godt behandlingsresultat.

 

Afrusningsperioden er ofte af længere varighed, men der er gode muligheder for at komme sig, selvom man har et alvorligt blandingsmisbrug. Ellers er behandlingen grundlæggende den samme som ved afhængighed af et enkelt stof.

 

Har du eller en pårørende brug for hjælp?

Tjele Tågelund har den sundhedsfaglige viden og ekspertise, der er nødvendig for at yde den optimale behandling, hvis du eller en af dine kære har udviklet et blandingsmisbrug. Ved vores døgnåbne telefoner sidder erfarne misbrugsrådgivere klar til at yde rådgivning til dig, hvis du har brug for en snak om dit eget eller en pårørendes misbrug. Vores telefoniske misbrugsrådgivning er fortrolig og uforpligtende, og du kan være helt anonym.