Behandlingscenter Tjele Svanegården er en del af hjertestarter.dk - hjertestarternetværket

Følg os her:

 

  Få vores nyheder på mail
     
  Få nyheder fra centrene, info mm. på Facebook
     
  Følg vores dagligdag med mere på vores blog
     

Medafhængighed og medmisbrug – Alkoholisme påvirker hele familien 

 

Medmisbrug kaldes de pårørendes lidelse ¨- alkoholisme påvirker hele familien

Familien vikles efterhånden ind i et medmisbrug eller medafhængighed. Den sunde families struktur ændres gradvist til en usund families. Familien er oppe mod en mur af benægtelse, undvigelser, løgne, fordrejelse af sandheder, manipulationer. Den sunde dialog forsvinder og tilliden til, at alkoholikeren vil forandre sig, bliver mindre og mindre.

 

Du har prøvet det hele - og det gør ondt.

 

Den afhængige er afhængig af alkohol eller andre stoffer, familien bliver afhængig af den afhængige.

 

Medafhængighed - hvordan fungerer det?

Som medmisbruger trækkes du ind i forskellige roller, uden du vil det: Du bliver redderen, anklageren og offer. Kun for at opdage, at du spiller fallit.

 

  • Du oplever tab af dit eget selv

  • Din adfærd ændrer sig, mens du forsøger at få dagligdagen til at køre med dertil hørende frygt og angst for fremtiden.

  • Dit selvværd bliver nedbrudt

  • Du prøver med kontrol og styring. Med alt det du formår, tigger du, eller truer for at få ham eller hende til at stoppe. Du truer med at gå, men bliver

  • Dit mod og selvrespekt forsvinder

 

Mod din vilje og familiens bedste interesse spiller du den afhængiges spil. Den første lange tid har du håbet om, at tingene vil ændre sig, hvis du gør det rigtige. Senere forsøger du at begrænse skadernes omfang, og familien lukker sig om sig selv. Det er det, man kalder medmisbrug eller medafhængighed.

 

Medmisbrug – hvordan stoppes den usunde cirkel?

Med Tjele Tågelunds familietilbud får du viden om og indsigt i misbrug, misbrugets konsekvenser og i høj grad medmisbrug og det at være medmisbruger, så du er klædt på til at gøre noget ved det. Du møder ligestillede, så du, som medafhængig, ikke længere føler dig alene med de svære følelser. Også de pårørende har udbytte af fællesskabet.

 

Målet er at få det sunde liv tilbage - at gøre sig fri af medmisbrug og den magt, som alkoholisme har haft over familien. Midlerne er viden, indsigt og mulighed for at bearbejde og tale om de svære følelser, der er forbundet med at have været tæt på en aktiv misbruger. Håb og ansvar er to af nøgleordene i familieprogrammet.

 

Misbrugeren har en alvorlig lidelse og som pårørende, medmisbruger, har du brug for at blive helt klar over, at du ikke har skyld i lidelsen,  at du ikke er i stand til at helbrede den og  heller ikke er i stand til at kontrollere den. Kort sagt vide, at du ikke længere behøver at føle dig ansvarlig for den afhængiges misbrug og din medafhængighed.

 

Familieprogrammet medvirker til, at du får det gode liv tilbage, og medvirker til, at du kan gøre dig fri af medmisbrugets åg og begynde at leve dit liv igen.

 

Vi kan hjælpe både dig og din familie tilbage på et godt spor. Hør mere om vores familietilbud, ring på 70 20 40 80.