Behandlingscenter Tjele Svanegården er en del af hjertestarter.dk - hjertestarternetværket

Følg os her:

 

  Få vores nyheder på mail
     
  Få nyheder fra centrene, info mm. på Facebook
     
  Følg vores dagligdag med mere på vores blog
     

Misbrug af smertestillende medicin

 

Misbrug af smertestillende medicin kan udvikles ved både receptpligtig medicin og håndkøbsmedicin.

 

Er du udviklet et misbrug af smertestillende medicin, kan Tjele Tågelund tilbyde professionel behandling med en lægeovervåget nedtrapning og behandling, der også tager sigte på den psykiske afhængighed. Ved et misbrug af smertestillende medicin har vi et nært samarbejde med Tjeles specialafdeling for afgiftning og nedtrapning, Søgården, hvor du kommer til at starte din behandling.
 

I løbet af livet får mange mennesker ordineret smertestillende medicin, og de fleste holder op med at bruge den, når smerterne forsvinder. En del fortsætter imidlertid, og udvikler et misbrug af smertestillende medicin, fordi kroppen har vænnet sig til medicinen, der også tit virker beroligende – og det kan blive vældig svært at holde op, også selvom du har et ønske om det.


Meget smertestillende medicin er receptpligtigt, det gælder morfin eller morfinlignende præparater, men der findes også smertestillende midler, der kan købes i håndkøb f.eks. Codymagnyl. Stoffet kodein, der indgår i mange håndkøbsmidler er meget afhængighedsskabende, fordi det omdannes til et morfinlignende stof i kroppen. Desuden kan forskellige typer smertestillende medicin købes illegalt.

 

Misbrug af smertestillende medicin - hvad skal jeg være opmærksom på?

Er du bekymret over måske at være kommet ud i et misbrug af smertestillende medicin, eller er du pårørende til en, der er afhængig af medicin, er der en række advarselstegn, du kan være opmærksom på:

 

  • Tages der mere og mere medicin for at få den samme virkning?

  • Forandrer humøret sig med uforklarlige humørsvingninger, og forsvinder energien i hverdagen?

  • Tages der stadig medicin, selvom tilstanden er blevet bedre?

  • Hvordan med det sociale liv - er der tale om tilbagetrækning?

  • Er der sløseri med den personlige hygiejne - og ændrer udseendet karakter, røde øjne, hosten?

 

Vær opmærksom på disse og andre tegn på et misbrug af smertestillende medicin.

 

Der er hjælp at få, hvis du ønsker at komme ud af dit misbrug. Ring til os og hør mere på telefon 70 20 40 80. Ved telefonen sidder erfarne misbrugsrådgivere, og det er uforpligtende og helt anonymt at ringe.