Spørgsmål og svar om afhængighed af alkohol, medicin eller andre stoffer
Hvornår er jeg afhængig af alkohol eller medicin?
Hvis du bliver ved med at bruge alkohol eller medicin, der skaber afhængighed, selvom det har negative konsekvenser og problemer både fysisk, psykisk, i familien og socialt, har du et problem. Du har sikkert heller ikke længere helt styr på hvor meget, hvor længe og hvordan, du drikker eller hvor mange piller, du spiser. Måske opdager du, at det er nødvendigt at til at drikke mere og mere eller tage flere piller for at opnå den samme virkning.
Hvilke skader og konsekvenser risikerer jeg?
Du oplever psykiske, fysiske, mentale, følelsesmæssige, moralske, arbejdsmæssige, seksuelle og etiske konsekvenser. Måske kommer du i konflikt med loven. Risikoen for ulykker er også meget større. Det påvirker HELE din livssituation
Hvad nu når jeg skal slappe af?
Alkohol og piller er "lumske venner" at bruge. Du får en midlertidig pause fra problemerne, men de forsvinder jo ikke. Du har det sikkert heller ikke bedre med dig selv, når du er blevet ædru. Og det, der gav dig uro og stress, er ikke forsvundet eller blevet mindre – snarere tværtimod. At drikke eller tage piller for at lette angst, uro eller midlertidig søvnløshed er ikke nogen hensigtsmæssig løsning.
Er alkoholafhængighed arvelig?
Forskning viser, at der findes meget arveligt i alkoholafhængighed. Hvis man har en alkoholafhængig i den nære familie, har man selv en øget risiko at udvikle alkoholafhængighed eller anden kemisk afhængighed.
Hvad sker der, hvis jeg blander alkohol med nerve- og/eller sovemedicin eller stærk smertestillende medicin?
Det er farligt at forsøge. Sovemedicin, nervemedicin og flere typer smertestillende præparater kan give meget alvorlige forgiftningstilstande, hvis de blandes med alkohol. Selv ret få piller kan give en dyb bevidstløshed og risiko for alvorlige skader. I værste fald kan det være livstruende.
Hvilket "stof" er det farligste?
Al afhængighedsskabende medicin er farlig. Hver på sin måde. Men alkohol er det farligste "stof". Alkohol findes alle steder, og det er både lovligt og accepteret. Selvom de fleste tror, det ikke rammer dem, så giver alkohol mange fysiske og psykiske skader. Alkohol er ofte starten til andre "stoffer". Det begynder næsten altid med alkohol.
Hvorfor er problemet så svært at erkende?
I vor kultur og hos os selv ligger det dybt rodfæstet, at man skal tage ansvar for sit eget liv og klare sig selv. Når alkohol eller piller får overtaget, mister man kontrollen med sit eget liv. Omgivelserne ser ned på og fordømmer den, der ikke kan klare sit eget liv. Resultatet bliver, at den afhængige lyver, benægter og bruger al sin kraft på at skjule, hvorledes det egentlig er fat. Personen benægter, hvordan det rent faktisk forholder sig. Benægtelsen er en slags overlevelsesmekanisme. Jo længere ud man kommer, desto sværere bliver det at se realistisk på sin egen situation.
Hvordan holder jeg op?
Første skridt er at se i øjnene, at du har brug for hjælp og derefter bede om hjælp og være villig til at tage imod den. På Tjele Langsødal får du professionel rådgivning og behandling for din afhængighed. En behandling, der hjælper dig til at få dit liv tilbage.
Hvordan skal jeg forholde mig, hvis min søn eller datter drikker for meget eller tager "stoffer"?
Ungdommen drikker og prøver "stoffer" – sommetider af ren nysgerrighed. Der er altid risiko forbundet med at drikke eller tage "stoffer". Du skal reagere direkte – jo før jo bedre. Du skal stille krav og sætte grænser. Du skal ikke være bange for at søge professionel rådgivning, selvom den unge bliver vred. På sigt redder du måske et liv.
Hvad skal jeg gøre, hvis nogen, jeg holder af, drikker for meget, tager for mange piller eller misbruger andre stemningsændrende stoffer?
Stol på dig selv og din fornemmelse. Stå ved, hvad det gør ved dig. Du kan godt regne med, at det ikke går over af sig selv eller bliver bedre med tiden. Snarere tværtimod. Få professionel rådgivning.